Είναι κοινώς αποδεκτό πλέον ότι η ασκούμενη πολιτική πελατειακών διευθετήσεων η οποία διαχρονικά ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, χρεών, υπέρογκων και ληστρικών δανεισμών και ως εκ τούτου την ελληνική οικονομία σε αδιέξοδους δρόμους.
Δε χρειάζεται να έχει κάποιος σπουδάσει οικονομικά για να κατανοήσει ότι όταν δανείζεσαι για να κλείσεις μαύρες τρύπες και όχι για να επενδύσεις τα κεφάλαια για αναπτυξιακούς σκοπούς οι οποίοι θα σου αποφέρουν μεσομακροπρόθεσμα παραγόμενα κέρδη, τα ελλείμματα αυξάνονται. Και όταν μάλιστα οι δανεισμοί είναι με όρους τοκογλυφικούς, το πρόβλημα διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Είναι επίσης κοινώς αποδεκτό ότι η τελευταία 6ετής διακυβέρνηση, με τις πολλές χαμένες ευκαιρίες (π.χ. αξιοποίηση Ολυμπιακών Αγώνων), τη σειρά σκανδάλων και την παντελή ακυβερνησία που γνώρισε ο τόπος έφερε τη χώρα σε θέση δεινή. Δημιούργησε μια πολιτική μαύρη τρύπα, η οποία σε συνάρτηση με τη διεθνή οικονομική κρίση, έφερε τη χώρα ένα βήμα, λένε κάποιοι, από τη χρεοκοπία.
Όμως αυτή η περίοδος τελείωσε, πρέπει να την θυμόμαστε μεν ως μια κυβερνητική περίοδο προς αποφυγήν, από την άλλη όμως δεν πρέπει να αποτελέσει τη συνήθη αναφορά και το επιδιωκόμενο άλλοθι για την επόμενη μέρα.Άλλωστε ο ελληνικός λαός έδωσε τις απαντήσεις του και μάλιστα με ισχυρό και ηχηρό τρόπο τον περασμένο Οκτώβρη.Η νέα κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει μπροστά.
Το διάγγελμα- πρόσκληση του πρωθυπουργού τις 2 του Φλεβάρη, περιείχε έναν δραματικό τόνο αλλά και μια ακριβή παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας.Το μόνιμο ερώτημά μου προεκλογικά, που τέθηκε και προσωπικά στην τότε υπεύθυνη Οικονομίας του κινήματος, εάν γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και αν το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πατάει πάνω σε αυτήν, απαντήθηκε έστω και ετεροχρονισμένα.
Και πώς να απαντηθεί νωρίτερα όταν ζούμε σε μια χώρα όπου η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δρούσε υπό την ομηρία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και έκανε το Greek Logistics να φαντάζει ως το μεγαλύτερο ανέκδοτο στην Ευρώπη.
Πώς να απαντηθεί νωρίτερα όταν ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός αδυνατούσε να πει τον ακριβή αριθμό των κάθε μορφής συμβασιούχων του Δημοσίου Τομέα της χώρας την οποία διοικεί.
Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα, σε μια κατάσταση άμυνας απέναντι σε ένα διεθνές σύστημα κερδοσκοπίας έτοιμο να ασελγήσει στο πτώμα μας. Άλλα κυρίως ερχόμαστε απέναντι στις δικές μας αδυναμίες νοοτροπίας.
Έχουμε την τύχη όμως, να έχουμε έναν πρωθυπουργό εργατικό και επίμονο, ο οποίος δίνει καθημερινές μάχες για τη επανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις παντού.
Έναν πρωθυπουργό όπου με σαφή και μία γλώσσα και στο εσωτερικό προσκαλεί την ελληνική κοινωνία να κάνει θυσίες, να παλέψει συνολικά για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο.
Μας προσκαλεί να βάλουμε όλοι πλάτη και να βοηθήσουμε όλοι για να μπει η χώρα ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.Και οι Έλληνες το έχουν κατανοήσει αυτό.
Αρκεί το όλο σχέδιο της κυβέρνησης να είναι απλά ΔΙΚΑΙΟ.
Αρκεί ο καθένας να βοηθήσει ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Η Ελληνική εκκλησία έχει και αυτή την τύχη να έχει στην κεφαλή της έναν ιδιαίτερα ικανό, παράλληλα όμως και προοδευτικό Αρχιεπίσκοπο.Ήρθε η ώρα, θεωρώ, η εκκλησιά της Ελλάδος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καθίσει επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου με την πολιτεία, ώστε να συνεισφέρει και αυτή στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.Είναι ώριμο πλέον ο ρόλος της πολιτείας με το ρόλο της εκκλησίας να διακριθούν ευκρινώς.
Είναι ώριμο πλέον η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όταν χρησιμοποιείται για εμπορικούς λόγους και αποφέρει κέρδη να γίνει πράξη.
Η Ελληνική κοινωνία, παρά τις συναισθηματικές αναστολές που μέχρι ενός σημείου είναι και κατανοητές, είναι έτοιμη να αποδεχθεί ότι σε στιγμές που όλη η κοινωνία, όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες ετοιμάζονται να κάνουν θυσίες, η εκκλησία οφείλει να συνεισφέρει και αυτή σε αυτή τη μάχη.
Η Ελληνική κοινωνία αποφάσισε την αλλαγή πορείας τον Οκτώβρη του 2009 και επέλεξε το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου για να γίνουν κινήσεις ανατροπής και να προχωρήσουν θέματα που επί σειρά ετών πήγαιναν κάτω από τα διάφορα χαλιά εξουσίας.
Το θέμα της διάκρισης Κράτους-Εκκλησίας και η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι θέματα που οφείλει η κυβέρνηση να τα ανοίξει.Η κατάσταση το επιβάλει, η συγκυρία το ευνοεί, η κοινωνία είναι έτοιμη.
Καρατζήμος Αλέξανδρος
Ναυπηγός Τεχνολόγος Μηχανικός
Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
karatzimos_alex@hotmail.com
Οταν ανοιξα το λογαριασμο της ΔΕΗ
Πριν από 11 μήνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου