Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

18/2/10

Σοβαρότητα κι ειλικρίνεια...!!!


Η οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας έχει καταγραφεί με αρκετούς τρόπους, τόσο για την κοινωνική βάση όσο όμως, και κυρίως, για την πολιτική εξουσία. Οι Βρυξέλλες πλέον, απέδειξαν ότι ΩΣ ΕΔΩ… δε θα συνεχίσουν να «τρώνε κουτόχορτο…». Τόσα χρόνια… τόσες σπατάλες… τόσες «μίζες»… αρκετά… Η κοινοτική χρηματοδότηση είχε καταντήσει να αποτελεί «πελατειακών σχέσεων οικοδόμηση»…
Μεταπολιτευτικά, ποτέ δε γνωρίζαμε επαρκώς τον τρόπο, ανά πόσα χρονικά διαστήματα, το λόγο και ακόμα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση απορρόφησης των κονδυλίων. Μονάχα, γνώριζαν να αναρτούν ωραίες, και χρώματος μπλε, πινακίδες οι οποίες ανέγραφαν το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για το έργο που (και πολλές φορές δεν υπήρχε…) είχε τη δυνατότητα κάποιος να αντικρύσει σε εξωτερικούς χώρους.
35 χρόνια, μηδενός εξαιρουμένου, «έτρωγαν» οι πάντες… Το δημόσιο έλλειμμα συνεχώς αυξανόταν και παρόλα αυτά, είχαν το θράσος οι πολιτικά ιστάμενοι, να πληροφορούν με ψευδή στοιχεία τόσο την κοινωνία όσο και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες (βλ. Eurostat).
Βέβαια, η καταστροφολογία δεν προσφέρεται ως χαρακτηριστικό στοιχείο για περαιτέρω διερεύνηση ορισμένων θεμάτων για τη χώρα μας, διότι θα καταντήσουμε κάθε άλλο παρά ανθέλληνες και προπάντων δεν προσδιορίζεται ως κάτι το δημοκρατικό, με λίγα λόγια δεν παρέχεται βάση για περαιτέρω διάλογο. Σίγουρα, όμως τα όσα ανέφερα, εμμέσως πλην σαφώς, καταγράφουν συνοπτικά την ελληνική πραγματικότητα.
Οι απόψεις της γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ, προ ολίγων ημερών, απέδειξαν διάχυτα τη γερμανική αντίληψη για τη χώρα μας πιστεύοντας ότι δεν θα έπρεπε να ενταχθούμε στην Ο. Ν. Ε. εξαιτίας του ότι ποτέ δεν εξυπηρετούσαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις συμμετοχής.
Ήταν ίσως φανερό ότι η χώρα μας δεν ήταν έτοιμη αφού ήδη από τότε δεν είχε κανέναν έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της, ενώ τα συνδικάτα πίεζαν για την εξομοίωση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς παρά την μειωμένη παραγωγικότητα της χώρας μας.
Καλό θα είναι, όμως, να πληροφορήσουμε, αν και θα γνωρίζει, ότι η εξήγηση από μόνη της είναι υπεραπλουστευτική διότι αυτά τα συμπτώματα δυσλειτουργίας δεν περιορίζονται στην Ελλάδα και μόνο. Η Ισπανία με ένα ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 20% και αβυσσαλέο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της βλέπει στην Ελλάδα την εικόνα του δικού της μέλλοντος ενώ η Πορτογαλία και η Ιταλία πηγαίνουν λίγο καλύτερα.
Μήπως, λοιπόν, τελικά η δημιουργία της Ο. Ν. Ε. και κατ’ επέκταση του «ευρώ» ήταν λάθος; Σίγουρα, απάντηση με βάση τα όσα έχουν τελεσθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, φυσικά και δεν ήταν, απλά μακροπρόθεσμα μπορεί και να είναι.
Η ελληνική κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται μόλις στη μέση του δρόμου προς μία βιώσιμη νομισματική ένωση. Εάν θέλει να γίνει πραγματικά νομισματική ένωση τότε χρειάζεται να δημιουργήσει μηχανισμό έκτακτης βοήθειας. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αδύναμη να μας βοηθήσει εξαιτίας των κανονισμών που προβλέπουν κάτι τέτοιο μόνο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή σε περίπτωση κατάστασης που δεν μπορεί να ελεγχθεί από ένα κράτος μέλος
Ήρθε, πλέον η στιγμή σοβαρότητας ως προς τα όργανα της Ε. Ε. και ειλικρίνειας (επιτέλους!!!) ως προς εμάς…

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Πολιτικός Επιστήμονας
Μεταπτυχιακός Τ. Α. Β. Ιονίου Πανεπιστημίου
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου
nkoutras1@yahoo.gr Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails