Είναι πολλά τα γεγονότα που και πάλι θα μας προβληματίσουν. Απορούμε για την πορεία ενός εκ των μνημονίων… και συγκεκριμένα του τελευταίου. Ποια η πορεία του…;;; Που βαδίζουμε… κι αν όντως υπάρχει αποδοτικότητα των όσων συναποφασίστηκαν…;;;
Οι προαναφερόμενες απορίες προήλθαν και παράλληλα δικαιολογούνται από το «τροϊκό άδειασμα» της κυβερνήσεως λίγες μέρες πριν. Πιο συγκεκριμένα, την επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα με πώληση της δημόσιας περιουσίας, την οποία και πρότεινε o Μπόμπ Τράα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας.
Όπως τόνισε, μιλώντας σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδας και το κέντρο Σπουδών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SEESOX), η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει τα «πάγια» περιουσιακά της στοιχεία, ώστε να αγοράσει το χρέος της. «Αυτή τη στιγμή τα ομόλογα της Ελλάδας πωλούνται πολύ φθηνότερα έτσι μπορεί να πετύχετε μια καλή συμφωνία», σημείωσε.
«Το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται πλέον με περικοπές στις συντάξεις. Το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, για να μειώσει το χρέος, να βάλει τους κανόνες που θέλει και μετά να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη λειτουργία και εκμετάλλευση οργανισμών, λιμανιών κ.λπ.», δήλωσε ο Τράα.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα συνέστησε να συνεχιστεί η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και των προσλήψεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά ο περιορισμός του ορίου των προσλήψεων 5 προς 1 στο δημόσιο. Παράλληλα, έκανε λόγο για πελατειακή σχέση του κράτους, παραλληλίζοντας τον κρατικό μηχανισμό με μια Mercedes που κινείται με 20 χιλιόμετρα…
Αναφερόμενος στα θέματα της διαφάνειας, ο Τράα τόνισε ότι «παρά τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο δεν γνωρίζει ακόμη που πηγαίνουν οι κρατικές δαπάνες και κατά πόσο αξιοποιούνται». Επιπροσθέτως άσκησε κριτική εξαιτίας του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζει τις οφειλές του δημοσίου.
Τέλος ζήτησε περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας… σαρωτική ασφαλιστική μεταρρύθμιση… αποτελεσματικότερο φορολογικό μηχανισμό… καθώς και καλύτερο έλεγχο στις δαπάνες του δημόσιου.
Σίγουρα, θα συμφωνήσουμε ότι η πλειοψηφία των όσων αναφέρει προς το τέλος ο κ. Τράα, όντως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν διότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα επιφέρουν εισπρακτική αποτελεσματικότητα. Αλλά… αλλά…
Δεν έγινε αντιληπτό ο λόγος των όσων «προστάζει», εν μέσω πλην σαφώς, την ελληνική κυβέρνηση για το ύψος αποκρατικοποιήσεων της τάξεως των 50 δις… Να πουλήσουμε δημόσια περιουσία ύψους 50 δις..;;; Κι αυτό κ. Τράα εμπεριέχεται σε στόχους του τελευταίου μνημονίου…;;; Μήπως κάτι δεν πάει καλά με το τελευταίο μνημόνιο…;;; Τα Μ.Μ.Ε. και πάλι τι κάνουν…;;; Ρεπορτάζ για να μας «ενημερώσουν» για το συγκεκριμένο θέμα γίνεται…;;; Πάλι θα το μάθουμε αστραπιαία κι ως αναγκαία λύση (βλ. ΔΝΤ)…;;;
Το πρόβλημά μας, δεν είναι το «ξεφτύλισμα» του Έλληνα πρωθυπουργού και ελλήνων πολιτικών (Παπανδρέου-Γερμανία, Πάγκαλος-Γαλλία) εκτός ελληνικών συνόρων. Ούτε διερωτόμαστε τους λόγους για τους οποίους γίνονται.
Πλέον, όλοι γνωρίζουμε… Τα όσα γίνονται εντός συνόρων φθάνουν και σε πατριώτες εκτός… και καλό θα είναι να αποφεύγονται χαρακτηρισμοί τύπου «αναρχικοί», «φασίστες», «τρομοκράτες» κτλ… Δεν υπάρχει λόγος να ζορίζονται ορισμένοι να βιάζονται να κακοχαρακτηρίσουν δικαιολογημένες και άκρως δημοκρατικές διαμαρτυρίες ελλήνων πολιτών… ανά τον κόσμο.
Άλλωστε, πρώτα ο πολίτης... σωστά;;;
ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης
Κάτοχος Μεταπτυχιακού «Επιστήμη της Πληροφορίας»
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου
nkoutras1@yahoo.gr
1 σχόλιο:
Σωστά ,σωστότατα !
Δημοσίευση σχολίου