Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

13/5/09


Ας συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία……….

Ως εκπαιδευτικός σε παιδιά Νηπιακής ηλικίας καλούμαι καθημερινά να απαντήσω σε ερωτήματα, τα οποία στα δικά μου ενήλικα αυτιά φαντάζουν απλά και ευκόλως εννοούμενα. Προ ολίγων ημερών, σε μια ομάδα αποτελούμενη από νήπια θίξαμε το θέμα της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας. Ένα νήπιο έξι ετών μου έκανε μια απλή και εύκολη ερώτηση: «Κυρία εμείς έχουμε Δημοκρατία;». Το λογικό θα ήταν να απαντήσω θετικά και αυτό έκανα, όμως, η συνείδηση μου δεν είναι καθαρή και ο λόγος είναι ότι δεν ξέρω αν έδωσα σε αυτό το παιδί μια ειλικρινή απάντηση.





Ας δούμε, λοιπόν, τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά αρχίζοντας με την έννοια του όρου δημοκρατία. Το Λεξικό της Ελληνικής γλώσσας ορίζει ως Δημοκρατία το πολίτευμα, όπου η εξουσία πηγάζει και ασκείται από τον λαό. Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «Δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «Κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Συνεχίζοντας, πρέπει να συνδέσουμε την Δημοκρατία με την Ελλάδα και αυτό μπορεί εύκολα να γίνει κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην Αρχαία Ελλάδα.

Από τις αρχές του 7ου αιώνα, καταλύθηκε η βασιλεία στα περισσότερα Ελληνικά κράτη. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό ήταν διότι αναπτύχθηκαν ανταγωνισμοί στο εσωτερικό των βασιλικών γενεών καθώς επίσης και γιατί οι κάτοχοι της βασιλικής εξουσίας κυβέρνησαν τυραννικά, παραβαίνοντας τους νόμους. Το πολίτευμα που υιοθετήθηκε στην Αρχαία Αθήνα είναι ένα μοναδικό φαινόμενο άμεσης Δημοκρατίας, όπου οι ενεργοί πολίτες δεν εξέλεγαν αντιπροσώπους να αποφασίζουν για αυτούς αλλά έπαιρναν οι ίδιοι αποφάσεις νομοθετικού και εκτελεστικού περιεχομένου.

Η Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν επεδίωξε να εξαλείψει κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Ωστόσο, πέτυχε να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα πολιτικής ισότητας, το οποίο εξασφάλιζε την κοινωνική γαλήνη και ισορροπία και δεν στηριζόταν στην αρχή των ίσων δικαιωμάτων αλλά σε τρεις άλλες, εξίσου σημαντικές, αρχές: την ισονομία, την ισοτιμία και την ισηγορία. Η βάση της πολιτικής ισότητας ήταν η κυριαρχία του Δήμου, η οποία εκφραζόταν κυρίως δια μέσου των συνελεύσεων της Εκκλησίας του Δήμου και της Βουλής, των δικαστηρίων και των αρχόντων. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διοικεί, να αποφασίζει και να δικάζει. Η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στα κοινά ήταν ζωτικής σημασίας διότι από αυτήν εξαρτιόταν η λειτουργία του πολιτεύματος. Εν συνεχεία, έχουμε διάφορες μεταρρυθμίσεις τέτοιες όπως του Σόλωνα, του Κλεισθένη, του Εφιάλτη και του Περικλή, οι οποίες οδήγησαν στην θεμελίωση της Δημοκρατίας έτσι όπως είναι σήμερα.

Μετά την παραπάνω σύντομη ιστορική αναδρομή γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η Ελλάδα ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων κοιτίδα πολιτισμού, ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Χιλιάδες κόσμου από άλλα Ευρωπαϊκά και μη κράτη συρρέουν κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τον Παρθενώνα και μελετούν την Αρχαία Ελληνική ιστορία. Είμαστε μια χώρα άξια θαυμασμού και εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για το επιτεύγματα των προγόνων μας.

Όλα όσα προανέφερα αναφέρονται στο παρελθόν. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πια είναι η δική μας ιστορία; Τι επιτεύγματα θα αφήσουμε στα δικά μας παιδιά; Τι γίνεται σήμερα, εν έτη 2009, για το οποίο θα μιλούν οι απόγονοι μας σε λίγα χρόνια; Η απάντηση πολύ εύκολη, όμως, είναι πολύ δύσκολο να την ξεστομίσω ή ακόμα και να την γράψω στο χαρτί. Τίποτα….. Τίποτα δεν θα αφήσουμε στους απογόνους μας. Τίποτα για το οποίο θα είναι περήφανοι.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ασχολούνται καθημερινά με σκάνδαλα, με πράξεις ανεύθυνες και εγωκεντρικές, με πράξεις που καταλύουν καθημερινά όλο και περισσότερο το πολίτευμα αυτής της χώρας. Πράξεις που κάνουν την δημοκρατία να φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Κι όλα αυτά προέρχονται από αιρετά όργανα αυτής της χώρας. Άτομα, τα οποία εμείς διαλέξαμε να μας εκπροσωπούν και να ενεργούν για το δικό μας συμφέρον, για την καλυτέρευση της ζωής μας, για το δικό μας καλύτερο αύριο.

Πριν λίγα χρόνια κάναμε μια λάθος επιλογή. Ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος τον λίθο. Το λάθος έγινε, όμως, από τώρα και στο εξής πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας πριν να είναι πολύ αργά. Ας θυμηθούμε την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, όταν ερωτώμενη για την ασθένεια της είπε: «Δεν φοβάμαι για μένα. Φοβάμαι μήπως κάποια μέρα το μόνο που θα μας νοιάζει θα είναι η καλοπέραση μας….μήπως γίνουμε κι εμείς θύματα της κατανάλωσης… μήπως πάψουμε να αγωνιζόμαστε… μήπως πάψουμε να είμαστε Έλληνες».

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τις Εθνικές επετείους. Τιμάμε τους γενναίους εκείνους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία και την δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Στα σχολεία τα Ελληνόπουλα μαθαίνουν την Ελληνική ιστορία. Μήπως πρέπει να στείλουμε μερικά αντίτυπα στον πρωθυπουργό και στα αιρετά όργανα αυτής της χώρας; Μήπως πρέπει να τους βοηθήσουμε να θυμηθούν την ιστορία της Ελλάδας και της Δημοκρατίας; Έχουν αρχίσει και καταλύονται θεσμοί αιώνων, θεσμοί που έκαναν να ξεχωρίσουμε ανάμεσα στους άλλους λαούς. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ο κάθε Έλληνας πολίτης ας αναλογιστεί τα λάθη του και να τα διορθώσει.

Προ ολίγων ημερών το Ελληνικό Κοινοβούλιο έκλεισε. Πώς; Γιατί; Οι περισσότεροι από εμάς κούνησαν απλά το κεφάλι σκεπτόμενοι πως δεν έγινε και τίποτα σοβαρό. Μέσα σε όλα τα κακώς κείμενα των τελευταίων 2-3 χρόνων προστέθηκε άλλο ένα. Ως ενεργοί πολίτες πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας και στην κοινωνία. Πρέπει να πάψουμε να γελάμε με όλα αυτά που συμβαίνουν, πρέπει να πάψουμε να αδιαφορούμε, πρέπει να πάψουμε να μένουμε στο λόγια, πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε έργα. Ας συνεχίσουμε να γράφουμε ιστορία για την οποία θα καμαρώνουν οι απόγονοι μας. Ας συνεχίσει η Ελλάδα να είναι κοιτίδα πολιτισμού και δημοκρατίας…. Όχι αγαπητέ αναγνώστη αυτό δεν είναι όνειρο, είναι κάτι που είναι και στο δικό σου χέρι. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα στην ζωή αποκτιούνται με αγώνες, άλλες φορές δύσκολους και άλλες δυσκολότερους.
ΜΠΟΓΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...











Προχειρο ναι προχειρα οχι

Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails