Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

13/10/09

Ας κατανοήσουμε το ΟΛΑ του Γιώργου.....

Το Χειμώνα του 2004, λίγες μόλις μέρες από όταν ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μερικές δεκάδες νέων αναμένοντάς τον στα γραφεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη οδό Κωλέττη, στα Εξάρχεια, φωνάζαμε ένα σύνθημα το οποίο έμελε να διαχυθεί με ρυθμούς καταιγίδας σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

“ΓΙΩΡΓΟ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΟΛΑ”
Όταν έφτασε ο νέος τότε πρόεδρος ανταπάντησε, με προβληματισμένο αλλά και αποφασιστικό ύφος, δείχνοντας να έχει πλήρη επίγνωση για το τι λέει, λέγοντας:
«Να είστε βέβαιοι. Θα τα αλλάξω ΟΛΑ»
Και όλοι οι παρευρισκόμενοι ενθουσιαστήκαμε.
Ενθουσιαστήκαμε, αλλά κάνεις μας ίσως δε ήταν σε θέση να κατανοήσει το μέγεθος του ΟΛΑ του Γιώργου Παπανδρέου.
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι μεγάλες αλλαγές και στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως για να αφομοιωθούν από την κοινωνία χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Στο μεσοδιάστημα αυτό των πέντε-έξι χρόνων, έως το Φθινόπωρο του 2008 από όπου οι πολιτικές προτάσεις του νέου ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρεου ηγεμόνευσαν μέσα στην κοινωνία και τον Οκτώβρη του 2009 που αυτή η πολιτική ηγεμονία μετατράπηκε σε εκκωφαντική εντολή ανατροπών του ελληνικού λαού στις κάλπες, όλοι προβληματιστήκαμε για το αν αυτό το νέο ύφος και ήθος, αυτός ο διαφορετικός τρόπος πολιτικής στάσης και δράσης, αν όλοι αυτοί οι νεωτερισμοί που έφερνε στο κίνημα ο σημερινός πρωθυπουργός, θα είχαν ανταπόκριση σε μια ελληνική κοινωνία που έχει συνηθίσει αλλιώς τη σχέση της με την πολιτική και τους πολιτικούς. Σε έναν κομματικό χώρο που και αυτός έχει προσδιορίσει πολύ διαφορετικά τον ρόλο του από αυτόν που έχει στο νου του ο Γιώργος Παπανδρέου για το κόμμα.
Κάποιοι, επηρεαζόμενοι και από τα διάφορα φερέφωνα των κάθε λογής οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων, οδηγήθηκαν και σε προσπάθειες αμφισβήτησης και πολλές φορες γελοιοποίησης και χλευασμού των επιφερούμενων αλλαγών.
Κάποιοι άλλοι οδηγήθηκαν ακόμα και σε απρεπή και δηλητηριώδη σχόλια μέχρι και για το πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού περί ανικανότητας να διοικήσει το κόμμα του και τη χώρα.
Τώρα και μετά την πεντακάθαρη εντολή της ελληνικής κοινωνίας στο ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου όφειλει να κάνει πράξη όλες εκείνες τις ανατροπές τις οποίες προσδοκά ο εντολέας του ελληνικός λαός.
Οι πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης έχουν επαναφέρει το χαμόγελο στα πρόσωπα όλων των Ελλήνων, έχουν επαναφέρει τη λέξη ελπίδα στο λεξιλόγιο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.
Παράλληλα, δείχνουν ξεκάθαρα σε όλους ότι πράγματι το μέγεθος των αλλαγών το οποίο είχε στο νου του ο Γιώργος Παπανδρέου και το φέρνει τώρα ως κυβερνητικη πράξη, ξεπερνούσε κατά πολύ αυτό το οποίο είχαμε κατανοήσει ακόμα και εμείς οι υποστηρικτές του.
Οφείλουμε όμως και εμείς να “πάρουμε χαμπάρι” ότι τίποτα δεν είναι ίδιο από την 5η Οκτώβρη και μετά. Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν.
Η κομματοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις δεν θα είναι ένα δεδομένο. Η αξιοκρατία δεν θα είναι ένα νεφελώδες ζητούμενο. Θα είναι ένας από του βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να αφομοιώσουμε το νέο πλαίσιο το οποίο τίθεται από τον πρωθυπουργό και να προχωρήσουμε στις δικές μας προσωπικές ανατροπές με τις παροχημένες αγκυλωτικές αντιλήψεις μας περί κράτους λάφυρου στα χέρια των νικητών (και γενικά και επιμέρους), διότι αν αυτό δε γίνει θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στη νομοτελειακή πτώση και μάλιστα- και λόγω του ότι ο κόσμος είναι απολύτως υποψιασμένος- η πτώση θα είναι πολύ πιο γρήγορη από ότι φανταζόμαστε.
Η κοινωνία μας κυρίως και όχι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτή που μας καλεί να είμαστε ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ και όχι ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
Ας το πάρουμε όλοι χαμπάρι....


Καρατζήμος Αλέξανδρος
Ναυπηγός Τεχνολόγος Μηχανικός
Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας
karatzimos_alex@hotmail.com



Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails