Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

17/12/09

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ...


Κύριο και παράλληλα χαρακτηριστικό γνωρισμα για την εβδομάδα που φθάνει στο τέλος της αποτέλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου στο Ζάππειο Μέγαρο η οποία και πραγματοποιήθηκε τη 15η του μήνα που διανύουμε. Αντικείμενο της ομιλίας ήταν μια θεμιτή κοινώς αποδεκτή συμφωνία της ίδιας της Πολιτείας, με εναρκτήριο εκφραστή τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, με την κοινωνία ως όλον και υπό όλες τις οπτικές της γωνίες (νέους, άνεργους, εργαζόμενους, επιχειρηματίες, συνταξιούχους, βιομήχανους κ.λπ.).
Κατέστη ξεκάθαρο ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πάρουν «σάρκα και οστά» εντός τριών μηνών κι όχι στο διάστημα της τετραετίας διότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους πολυτέλεια. Η κοινωνική συνοχή της χώρας μας, η αξιοπιστία μας, η βιωσιμότητά μας και η παρουσία μας σε υπερεθνικό πλαίσιο θα κριθεί πολύ πιο σύντομα από το χρονικό περιθώριο που παρέχει μια τετραετία.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέγραψε, με πολιτική ειλικρίνεια που ενδεχομένως και να τρομάζει, το κύριο πρόβλημα της χώρας μας ως όλον, παρουσιάζοντας τα συστατικά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν όπως απαξίωση θεσμών, κράτους, Ελληνικού Κοινοβουλίου, Δικαιοσύνης, επιχειρηματικότητας, εργασιακών σχέσεων, συστήματος παιδείας και υγείας, ασφαλιστικού συστήματος, περιβάλλοντος αλλά και ελληνικής παράδοσης.
Κατακεραυνώθηκαν τα όσα έχουν τελεσθεί από παρελθούσες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και κυβερνήσεων του ΠΑ. ΣΟ. Κ., και πιο συγκεκριμένα αναφέρθησαν εκποιήσεις, ιδιοποιήσεις, ξεπουλήματα και κατάχρηση ελληνικών στοιχείων τα όποια θα μπορούσαν να αποτελέσουν καίριο γνώρισμα και «θεμέλιο λίθο» για πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας.
Ακόμα ένα ενδιαφέρον σημείο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός αρνητικής άποψης που «τρέφουν» για τη χώρα μας τα υπόλοιπα μέλη της ευρωπαϊκής «οικογένειας». Οι αιτίες γνωστές πλέον σε όλους μας, πιο συγκεκριμένα οι αρνητικοί δείκτες διαφθοράς, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα δημοσίου χρέους, η επίδοση των ελληνικών σχολείων και πανεπιστημίων, η έλλειψη επενδύσεων και φυσικά ένα από τα κύρια, μόνιμα και έμφυτα χαρακτηριστικά της ελληνικής νοοτροπίας αυτό της γραφειοκρατίας.
Βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο… Όταν πραγματοποιείται «εγκληματική» διαχείριση του εθνικού πλούτου για το δημόσιο τομέα, των πολλών ευκαιριών και δυνατοτήτων της Ελλάδας από την παρελθούσα κυβέρνηση τα όσα έχουν προαναφερθεί ευκόλως δικαιολογούνται…χωρίς να αποσιωπάται και τα χρονίζοντα που κληρονόμησε και η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή από την προηγούμενή της…
Γι’ αυτό λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας μας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα πραγματικών ανατροπών κι όχι απλά στάσιμων αλλαγών. Ανέφερε ότι η πολιτεία θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Επιπρόσθετα, επέμεινε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα συγκρουστεί με αντιλήψεις του παρελθόντος, αντιλήψεις που εγκλώβισαν σε ένα εύκολο «βόλεμα» πελατειακής πολιτικής διαχείρισης.
Καταληκτικά, δε νομίζω ότι κάποιος θα διαφωνήσει με τα όσα ελέχθησαν κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά…θα πρέπει η Πολιτεία να γνωρίζει ότι θεωρία και πράξη έχουν κάποια απόσταση…Ωραία τα λόγια…τα όρια όμως, της ελληνικής ανοχής έχουν πλέον «στερέψει»…
Αδιαφιλονίκητα σίγουρο είναι η διαφορετικότητα αντίληψης και αντανακλαστικών για την παρούσα κυβέρνηση σε σχέση με την παρελθούσα, και η αμεσότητα σε κατασταλτικές αποφάσεις όπως η αποδοχή παραίτησης του τέως Υφυπουργού Ντ. Ρόβλια.
Αναμένουμε τις περαιτέρω εξελίξεις, ενέργειες, αποφάσεις, νομοσχέδια… Αναμένουμε…

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Πολιτικός Επιστήμων
Μεταπτυχιακός Τ.Α.Β. Ι.Π.
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου
nkoutras1@yahoo.gr Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails