Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

17/8/09

Να απαιτήσουμε αυτά που μας αξίζουν………

Κέρκυρα. Το ωραιότερο νησί του Ιονίου πελάγους. Ένα νησί που, επί σειρά ετών, κατακλύζονταν από πλήθος Ελλήνων, Γερμανών και Άγγλων επισκεπτών, που απολάμβαναν τον ήλιο, την θάλασσα και τα παραδοσιακά μας φαγητά και λάτρευαν την τραγουδιστή μας ομιλία, τους χορούς και τις παραδόσεις μας.

Αυτούς τους επισκέπτες τους φιλοξενούσαμε σε δωμάτια «κοτέτσια» και τους χρεώναμε την σαλάτα για αστακό και την μπύρα για σαμπάνια. Αυτοί οι επισκέπτες άρχισαν να μας ενοχλούν γιατί ήταν «πολύ απαιτητικοί» και έκαναν «πολύ φασαρία». Αυτούς τους επισκέπτες τους διώξαμε και επιδιώξαμε να γεμίσουμε την Κέρκυρα με «ποσοτικό» τουρισμό.

Ο «ποσοτικός» τουρισμός δεν άργησε να έρθει και το αποτέλεσμα ήταν η καθιέρωση των πακέτων «all inclusive», τα οποία είναι το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε διότι θυσιάσαμε την ποιότητα για χάρη της ποσότητας. Συμβιβαστήκαμε με τα ψίχουλα που μας έδιναν τα ξένα τουριστικά πρακτορεία και μετατρέψαμε, με την δική μας υπογραφή, το άλλοτε ζωντανό νησί μας σε στοιχειωμένη πόλη.

Άδεια ή κλειστά τουριστικά καταλύματα, άδεια μαγαζιά και άδειες παραλίες. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ξεπουλιούνται σε ξένες πολυεθνικές για ένα κομμάτι ψωμί και Κερκυραίοι εργαζόμενοι που χάνουν την δουλειά τους από αλλοδαπούς και ανειδίκευτους ξενοδοχοϋπάλληλους.

Ωστόσο, τον φετινό Αύγουστο, παρά την μείωση των αφίξεων στο αεροδρόμιο, λόγω της Εγνατίας οδού εκατοντάδες Έλληνες από την Βόρεια Ελλάδα «σουλατσάρισαν» στα σοκάκια της παλιάς πόλης, απόλαυσαν τις υπέροχες παραλίες μας και θαύμασαν τα μνημεία και τις ομορφιές του νησιού μας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την Κέρκυρα επισκέφθηκαν Άγγλοι και Γερμανοί τουρίστες, που δεν ήρθαν για να φύγουν αλλά ήταν οι φίλοι μας. Αυτοί που ήρθαν για πρώτη φορά στην Κέρκυρα πριν από τριάντα χρόνια και συνεχίζουν να έρχονται γιατί μας εκτιμάνε, όπως κι εμείς τους εκτιμήσαμε κάποτε. Τότε που τους αντιμετωπίζαμε σαν ανθρώπους και όχι σαν πορτοφόλια.

Είναι αδιανόητο ένα δωμάτιο ξενοδοχείου να χρεώνεται στο πακέτο «all inclusive» οκτώ Ευρώ και για το ίδιο δωμάτιο να ζητάμε από τον Έλλήνα και τον Άγγλο πενήντα. Είναι απαράδεκτο οι Βορειοελλαδίτες να χρειάζονται 3 ½ ώρες μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και κατόπιν 2 σχεδόν ώρες για να μεταβούν στην Κέρκυρα. Είναι απαράδεκτο να γίνονται έργα στο οδικό δίκτυο τον Ιούλιο και να υπάρχουν μουσεία κλειστά τον Αύγουστο. Είναι απαράδεκτο η πλατεία μας να είναι πνιγμένη στα σκουπίδια, στα λεωφορεία και στα αυτοκίνητα.

Ήρθε η ώρα να σταθούμε στα πόδια μας και να διεκδικήσουμε πραγματικά ποιοτικό τουρισμό. Τουρίστες που θα εκτιμήσουν την Κέρκυρα και τις ομορφιές της και όχι τουρίστες που μένουν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Για να προσελκύσουμε, όμως, ποιοτικό τουρισμό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξαναγίνουμε το όμορφο γαλαζοπράσινο νησί του παρελθόντος και να πάψουμε να είμαστε το νησί των σκουπιδιών, της βρωμιάς και της μιζέριας.
«Από μηχανής θεός» δεν υπάρχει. Σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση απουσιάζει ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας, να βελτιώσουμε το οδικό μας δίκτυο, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Να σταματήσουμε να επαναπαυόμαστε με προεκλογικές φανφάρες για νέα αεροδρόμια όταν το Παλαιό φρούριο της Κέρκυρας καταρρέει και το νέο νοσοκομείο φαντάζει «γεφύρι της Άρτας».

Προτάσεις και ιδέες υπάρχουν πολλές. Αυτό που πραγματικά μας χρειάζεται είναι η θέληση και η αλλαγή νοοτροπίας. Πρέπει να αγαπήσουμε και να εκτιμήσουμε τον τόπο μας. Πρέπει να καταλάβουμε την αξία της Κέρκυρας και όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του ……. να απαιτήσουμε αυτά που μας αξίζουν…….


Μπόγδου Πόπη
Παιδαγωγός
pinbogdou@yahoo.gr
Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails