Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

8/8/14

Αλέξη,τα έμαθες τα νέα...!


Η Αργεντινή και πάλι πτώχευσε μέσα σε 13 χρόνια Αλέξη… Το μοντέλο της δεν έχει και τόσο μεγάλη επιτυχία Αλέξη… Και πάλι χρεοκόπησε Αλέξη… Αναλυτικότερα, η Αργεντινή αδυνατεί να πληρώσει το χρέος ομολόγων για δεύτερη φορά με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να κηρύξει, επίσημα, την πτώχευση της.
Ο υπουργός Οικονομίας Άξελ Κισίλοφ της Αργεντινής, ο οποίος συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τους πιστωτές της χώρας, ανακοίνωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Η χώρα κηρύττοντας μορατόριουμ ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ομολόγων ύψους 1 δισεκατομμυρίου 300 εκατομμυρίων.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της που τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια, αγόρασαν φθηνά τα ομόλογα, στις δυσκολότερες περιόδους της χώρας και ότι οι πιστωτές φάνηκαν απρόθυμοι στις προτάσεις κουρέματος του χρέους. Κάτι μου θυμίζει… κάτι μου θυμίζει…
Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ χαρακτήρισε τους απρόθυμους πιστωτές του οποίους κατηγόρησε για κερδοσκοπία επωφελούμενοι από τα χρέη της χώρας, ως «όρνια». Υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές έναντι λαών και εθνών…; Μπα… δε νομίζω… υπερβολικός ο Πρόεδρος της Αργεντινής…
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Αργεντινή είχε ζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, ως άλλοι Βενιζέλοι…, και κούρεμα των τόκων των δανείων.
Εν συνεχεία, οι πιστωτές είχαν προσέφυγαν στο δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά της κυβέρνησης της Αργεντινής. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση σε περίπτωση που οι πλευρές κατέληγαν σε συμφιλίωση στις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου, το Μπουένος Άιρες θα έπρεπε να πληρώσει το απαιτούμενο ποσό.
Οι Αργεντινοί δηλώνουν ότι από την κρίση το 2001 μέχρι σήμερα ζούνε με τον φόβο της πτώχευσης και ότι εξατμίστηκαν οι αποταμιεύσεις τους. Πολύ φοβάμαι ότι και εμείς, όπου κι αν βρισκόμαστε, θα ζούμε με τον ίδιο ακριβώς φόβο… καθώς επίσης και με ανάλογη οικονομική ανέχεια που έχει προκληθεί εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας από το 2008 κι έπειτα… με τα αλλεπάλληλα δάνεια από το Δ.Ν.Τ. το οποίο πάντοτε λαμβάνει εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή… Δηλαδή πόσο πιο ανήθικο… Μετά γίνεται συζήτηση και αναρωτιούνται οι περισσότεροι για το ζήτημα της Ευρωπαϊκή οικογένειας και συνοχής… Προφανώς και δεν έχουν αντιληφθεί ότι Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μόνο όσο υπάρχει ευρώ… Δεν έχουν ομογενοποιηθεί 28 διαφορετικές οικονομίες! Πρωτίστως, λοιπόν οφείλουν να αντιληφθούν οι υψηλά ευρωπαϊκά ιστάμενοι ότι απαιτείται εναρμόνιση 28 οικονομιών και μετά όλα τα άλλα… Επαναφορά και επαναπροσδιορισμός του συμφώνου σταθερότητας, θα μπορούσε…
Είναι ποτέ δυνατόν να συνεχίζει κάτι τέτοιο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης… Το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λένε να το καταλάβουν… είναι ευρωπαϊκό! Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρό επιχείρημα υποστήριξης της χώρας μας, δίχως να παίρνουν και τα μυαλά των εκπροσώπων μας αέρα…, αλλά προφανώς έτσι είναι!
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να αποτελεί «εργαλείο» που θα ενσωματώνεται σε συγκεκριμένες λογικές με παράλληλες αναφορές σε παραδείγματα οικονομικών μοντέλων χωρών όπως αυτό της Αργεντινής… Αλέξη… και μετά να αναγκαζόμαστε να τα μαζεύουμε από παντού… Ελληνάρα Αλέξη…!!!

Νίκος Κούτρας
Μεταδιδακτορικός ερευνητής Νομικής Σχολής
Πανεπιστήμιο Μαγκουώηρ
Tutor σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails