Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

1/11/09

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ...ΌΛΟΥΣ!!!


Μέχρι και σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να ορίσει συγκεκριμένη κατεύθυνση ευοίωνων και αποτελεσματικότερων πολιτικών. Πολιτικών που θα υπηρετούν άμεσα το κοινωνικό συμφέρον και προπάντων θα χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της ανθρωποκεντρικότητας.
Αποτελεί, ιδιαιτέρως προφανές, ότι το κυβερνητικό-υπουργικό συμβούλιο διακατέχεται από υπέρμετρη διάθεση προσφοράς και ευρύτερη προθυμία παροχής ευέλικτων, ξεκάθαρων και αποτελεσματικών ενεργειών.
Πιο συγκεκριμένα, το προαναφερθέν γεγονός γίνεται αντιληπτό έχοντας ως σημείο αναφοράς τα όσα πρόκειται να αποφασισθούν, εντός ολίγων ημερών, όσον αφορά το σχεδιασμό του προϋπολογισμού αλλά και τα μέτρα που θα υπηρετούν στόχο μείωσης των δαπανών, αύξησης των δημοσίων εσόδων και στήριξης των ασθενέστερων.
Εντός των επόμενων ημερών, λοιπόν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να φέρει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που αναμένεται να προβλέπει δραστική μείωση των δαπανών για τα περισσότερα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.
Παράλληλα, έχει «ακουσθεί» ότι ως καίριος και μείζονος σημασίας στόχος για τον νέο προϋπολογισμό θα είναι να προβλέπει δαπάνες μειωμένες κατά 3,5 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται οι πόροι που θα λάβει κάθε υπουργείο, ενώ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όλοι οι φορείς που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, με πρώτα τα νοσοκομεία, για τα οποία θα διενεργηθεί πλήρης λογιστικός έλεγχος. Σημαντικά μειωμένες αναμένεται να είναι και οι αμυντικές δαπάνες, δεδομένης και της πρόθεσης της κυβέρνησης να διοχετεύσει περισσότερους πόρους στην Παιδεία και την Υγεία.
Αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για ανάκαμψη των δημοσίων εσόδων πρόκειται να είναι η αλλαγή του συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Μελετάται η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που ενδέχεται να οδηγήσει σε πενταπλασιασμό της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας -από το ένα τοις χιλίοις που ισχύει σήμερα μέσω Ε.Τ.Α.Κ., στο πέντε τοις χιλίοις.
Στόχος του υπουργείου είναι να επιβαρυνθούν όσοι συγκεντρώνουν πολλά ακίνητα και κυρίως οι off-shore που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες. Στον αντίποδα, αναμένεται σημαντική αύξηση του αφορολογήτου ορίου, προκειμένου να προστατευθούν οι μικροϊδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, το όριο αναμένεται να ανέλθει στις 250.000 ευρώ για την αξία ακινήτων που ανήκει στους άγαμους (από 100.000 που είναι σήμερα) και στις 500.000 (από 200.000) για τους έγγαμους ιδιοκτήτες.
Συμπερασματικά, εύκολα μπορεί ο οιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι αρχίζει διεξοδικά και σταδιακά να «αναδύεται» το «απολεσθέν», εκ της απελθούσας κυβέρνησης, Κράτος Πρόνοιας. Βέβαια, οι προηγούμενοι μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της θητείας τους, προσπαθούσαν να επιτύχουν την επανίδρυση του Κράτους… αλλά τελικά, βάσει και των τελευταίων μετεκλογικών ημερών, περισσότερο αναγκαία είναι η «επανίδρυση» του κόμματός τους…

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ Τ.Α.Β. Ι.Π.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
nkoutras1@yahoo.gr
ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κέρκυρας Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails