Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

2/10/14

Τα 'καλά' νέα μαθαίνονται...

Το μέγεθος της ελληνικής ανοησίας, αλλά και εξυπνάδας συνάμα, είναι πολύ εύκολο να φθάσει μέχρι και την άλλη άκρη του κόσμου! Νέος φόρος έκανε την εμφάνισή του, με το όνομα ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων), ο οποίος αποτελεί «τερτίπι» της παρούσας συγκυβέρνησης. Χωρίς αφορολόγητο όριο και σε όλα σχεδόν τα ακίνητα που κατέχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί φέτος ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Επιβάλλεται στα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με πρώτη εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014. Ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα ή για εδαφικές επιφάνειες, εντός ή εκτός σχεδίου. Δηλαδή, με απλά λόγια, δε θα σας τα πάρουμε από το μισθό…όχι δε θα μειώσουμε τους μισθούς άλλο, αλλά θα σας τα πάρουμε από το σπίτι/ τα σπίτια, το κτήμα/ τα κτήματα που αξιώθηκαν ή και αξιώνονται οι πρόγονοι ή και συγγενείς να σας αφήσουν… Με αποτέλεσμα να σας «επιβαρύνει»! Και για οποιεσδήποτε απορίες, ο συγκεκριμένος φορολογικός νόμος γίνεται ακόμη πιο λεπτομερής. Αναφέρει ότι φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Ενώ όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο στην Ελλάδα. Σώπα…! Μιλάμε για μεγάλη διευκόλυνση…
Ήδη έχουν παρατηρηθεί φορολογήσεις και αποστολές των ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες κτισμάτων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται αυτοί τη στιγμή τα εδαφικά τους όριά … κοινώς απροσδιόριστα σε μεγάλο βαθμό, έχουν καταπατηθεί ενδεχομένως και προφανώς έχουν εμπλακεί με ιδιοκτησίες άλλων (μιας κι ακόμα δεν έχουμε κτηματολόγιο σε όλη την Ελλάδα, κι ας μην ανοίξουμε κι άλλες πληγές…). Για να φθάσει στο σημείο και να αναγγείλει το Υπουργείο, αφού εισπράξει τα σφάλματα στα οποία εξέπεσε, και να δημιουργηθεί εκ νέου πλεόνασμα… που θα μοιραστεί και πάλι στον κόσμο μέχρι τις εκλογές όταν και μετά κατά κάποιο και πάλι περίτεχνο τρόπο ο οποιοσδήποτε φέρει το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα αναγκαστεί να τα εισπράξει και με το παραπάνω!
Απλά, είναι καλό να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους, ότι προφανώς και χρειάζεται να παρακολουθήσει σε εντατικό βαθμό μαθήματα συνταγματικού δικαίου, μιας και ο φόρος απευθύνεται σε πρόσωπα!!! Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας (που πάντοτε ξεχνάμε… ή ορθότερα ξεχνάνε… Βλέπε διεθνής σύμβαση/ μνημόνιο!!!) αλλά και τους διεθνείς φορολογικούς κανόνες, ο ΕΝΦΙΑ οφείλει να φορολογεί τη φοροδοτική ικανότητα του προσώπου!!! Των ανθρώπων κοινώς!!! Συγκεκριμένο!!! Ξεκάθαρο!!! Απευθύνεται σε πρόσωπα!!! Και αναλυτικότερα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα επί των ακινήτων, είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.). Φορολογούνται όλα τα δικαιώματα επί των ακινήτων, όπως είναι η πλήρης κυριότητα, η επικαρπία, η ψιλή κυριότητα, το δικαίωμα οίκησης κ.λ.π.
Ωστόσο, αυτό που με προβλημάτισε έπειτα από συνάντηση με συνάδελφό μου, ήταν το εξής: Με ρώτησε αν έχω αρχίσει να συνηθίζω στην Αυστραλία, αν έχω ολοκληρώσει την εγκατάστασή μου στο Σύδνεϊ, πώς μου φαίνεται η πανεπιστημιακή ζωή, αν αντιμετωπίζω δυσκολίες ή ευκολίες στη μετακίνηση και αν έχω κάποιες αξιοπρόσεκτες εμπειρίες μέχρι και σήμερα που θα επιθυμούσα να τις μοιραστώ μαζί του. Έτσι, έλαβα κίνητρο να του μιλήσω για «χαμηλές πτήσεις» συγκεκριμένου είδους πουλιών (μάγκπαϊ) προς το κεφάλι μου (ευτυχώς φορούσα κράνος!) κατά τη στιγμή που διέσχιζα το δρόμο και συγκεκριμένο πάρκο με το ποδήλατό μου. Τα πουλιά αυτά κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, λόγω «ζευγαρώματος» κι απογόνων τους, όταν πλησιάζεις προς τις φωλιές τους, επιτίθενται για προστασία! Εν συνεχεία λοιπόν, του ανέφερα ότι τρομοκρατήθηκα και όσες φορές μέχρι και τώρα διασχίζω το συγκεκριμένο πάρκο/ σημείο, είμαι πάντοτε πεζός και αθόρυβος… Τότε λοιπόν μου απάντησε και με ρώτησε… «Τι θα προτιμούσες, αν σε ρωτούσαν στη χώρα σου, να σου συνέβαινε ως κάπως άσχημη εμπειρία… Επίθεση από μάγκπαϊ ή επίθεση από Χρυσαυγίτη…; ; ; ».

Τα «καλά» φορολογικά, κι όχι μόνο, νέα μαθαίνονται!!!

Τα σχόλια δικά σας…

Νίκος Κούτρας
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής Σχολής
Πανεπιστήμιο Μαγκουώηρ
Tutor σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας


Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails