Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

29/12/09

"ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ"


Στις 29 Μαΐου 2006 η Τ. Ε. Δ. Κ. σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε. Ε. Α. Α.), ανακοίνωσαν επίσημα την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης στο Ν. Κέρκυρας, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 1.200.000 €
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με το Δήμο Κερκυραίων,
• η Α΄ φάση του προγράμματος θα κάλυπτε συνολικό πληθυσμό 40.000 πολιτών του Δήμου Κερκυραίων
• ενώ με την ολοκλήρωση και της Β΄ φάσης του προγράμματος η οποία αφορά τους Δήμους της βόρειας και νότιας Κέρκυρας θα εξυπηρετηθεί ολόκληρος ο νομός, 110.000 κάτοικοι συνολικά.
Σύμφωνα και με τις προδιαγραφές της Α΄ φάσης εφαρμογής του προγράμματος ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν εντός των ορίων του Δήμου Κερκυραίων 415 κάδοι ανακύκλωσης ενώ στη Β φάση θα τοποθετηθούν επιπλέον 635 κάδοι ανακύκλωσης στους Δήμους βόρειας και νότιας Κέρκυρας, ενισχύοντας έτσι το δίκτυο των κάδων σε 1050.
Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μπλε κάδους θα πρέπει να πραγματοποιείται από 3 ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα – όπως ορίζεται και στη συμφωνία Δήμου και Ε. Ε. Α. Α. - τα οποία θα μεταφέρουν τα υλικά-στόχους στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ. Δ. Α. Υ.), το οποίο καλύπτει συνολική έκταση 1.250 τ. μ., και λειτουργεί 5 ημέρες την εβδομάδα απασχολώντας 8 εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε. Ε. Α. Α. κατά την αρχική περίοδο της υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης, η ποσότητα ανακυκλώσιμων που θα ανακτάται σε ετήσια βάση πρόκειται να «πλησιάζει» τους 2.200 τόνους.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για την προώθηση του προγράμματος στους πολίτες της Κέρκυρας η Αναπτυξιακή Επιχείρηση του Δήμου Κερκυραίων (ΑΝ. Ε. Δ. Κ.) σε συνεργασία με την Ε. Ε. Α. Α., υλοποίησε ενημερωτική εκστρατεία διανέμοντας τσάντες ανακύκλωσης καθώς και πληροφοριακό υλικό για τα είδη των συσκευασιών που μπορούν να ανακυκλώνουν και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν.
Παράλληλα, πραγματοποιείται με ευθύνη της Ε. Ε. Α. Α. ευρεία επικοινωνιακή καμπάνια η οποία περιλαμβάνει εξωτερική διαφήμιση, καταχωρίσεις στο τοπικό τύπο και σε επιλεγμένα περιοδικά, την μετάδοση εναλλασσόμενων χιουμοριστικών ραδιοφωνικών μηνυμάτων από τους τοπικούς σταθμούς, την προβολή διαφημιστικού spot σε τοπικά μέσα καθώς επίσης και την κάλυψη λεωφορείων μαζικής μεταφοράς με μηνύματα ανακύκλωσης και slogan «τίποτα δεν πάει χαμένο».
Τα όσα αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο τα ζούμε καθημερινά και είναι όντως πραγματικότητα. Ανάλογα spots σε ραδιοφωνικούς και τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ακούγονται και μεταδίδονται τηλεοπτικά, μηνύματα ανακύκλωσης φέρει η πλειοψηφία των μέσων μαζικής μεταφοράς και το slogan «τίποτα δεν πάει χαμένο» είναι ευρέως γνωστό.
Όσον αφορά τις φάσεις…;;; Εδώ μπορεί να γίνει μακράς διάρκειας συζήτηση… Αλήθεια, τα 3 ειδικά απορριμματοφόρα τα έχετε «συλλάβει» πουθενά ή είμαι θεόστραβος…; Το Κ .Δ. Α. Υ. γνωρίζουμε που βρίσκεται…; Κι αν όντως υφίσταται δε θα έπρεπε να έχει υπάρξει ανάλογη ενημέρωση από το Δήμο Κερκυραίων ; Οι 415 κάδοι της Α’ φάσης που βρίσκονται…; Διότι σε γειτονιά στον Ποταμό, λίγες ημέρες πριν, υπήρξε «θύμα εμπρησμού» κάδος ανακύκλωσης ο οποίος αντικαταστάθηκε από «μακρινό του ξαδερφάκι» δηλ. πράσινο… Στη Β’ φάση επιπλέον 635 κάδοι ανακύκλωσης…; Προφανώς, δεν έγινε σωστό μέτρημα… Προφανώς και δεν έχει λήξει η Α’ φάση ακόμα, αν και εφόσον ξεκίνησε…
Δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα όσον αφορά τους Χ. Υ. Τ. Α. και ξεκινήσαμε από το 2006 την ανακύκλωση με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 1.200.000 €… Ποιος πληρώνει για όλα αυτά…;;; Σιγοψιθυρίστε το… Την ξέρετε την απάντηση…
Σίγουρα είναι καλό και αναγκαίο, άλλωστε έχει ξεκινήσει να γίνεται λόγος, τόσο εθνικά όσο και υπερεθνικά, για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Περισσότερη ενημέρωση δεν θα «πήγαινε χαμένη», άλλωστε «τίποτα δεν πάει χαμένο»…
Καλή μας χρονιά!!!

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ Τ.Α.Β. ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
nkoutras1@yahoo.gr Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails