Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

23/12/09

ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΑΣ...ΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ Σ'ΕΚΕΙΝΟΥΣ...


Ο πλανήτης μας νοσεί… Εδώ και πολλές δεκαετίες τον «βασανίζουμε» καθημερινά αγνοώντας τη λαϊκή ρήση η οποία αναφέρει ότι η «φύση εκδικείται»… Έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές και την έλλειψη ενέργειας η οποία και μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης…
Με μείζονος σημασίας θέμα προς συζήτηση ο Ο. Η. Ε. πραγματοποίησε Σύνοδο στην Κοπεγχάγη ώστε να υπάρξει συμφωνία των χωρών μελών, συμφωνία η οποία θα προσφέρει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η εν λόγω συμφωνία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.
Οι επιστήμονες της κλιματικής αλλαγής προειδοποιούν ότι θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, για να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου δηλ. θα πρέπει να μειωθούν κατά 25%-40% κάτω από τα επίπεδα του 1990.
Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς τα βιομηχανοποιημένα κράτη, όπως οι Η. Π. Α., η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία, ανήκουν στις χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη και θα πρέπει να μειώσουν κατά πολύ τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Την ίδια στιγμή οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να ρυπαίνουν τον πλανήτη και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα ποσοστά των εκπομπών ρύπων.
Το κλειδί των διαπραγματεύσεων είναι να βρεθεί μια δίκαιη λύση αναφορικά με τις υποχρεώσεις και τις μειώσεις που πρέπει να επιβληθούν σε κάθε χώρα αλλά… αλλά…
Φρόντισαν κάποιοι με τη στάση τους να υπενθυμίσουν σε όλους τους λαούς του πλανήτη μας ότι κάποιες νοοτροπίες, κάποιες αλαζονικές συμπεριφορές και ορισμένες κατεστημένες «συγκυρίες» δεν αλλάζουν…
Το αδιέξοδο στο οποίο και κατέληξαν ήδη «σιγοψιθυριζόταν» από την προπαρασκευαστική σύνοδο στη Βαρκελώνη για τις κλιματικές αλλαγές, όπου ορισμένοι ηγέτες κρατών-μελών του Ο. Η. Ε. πίστευαν ότι θα κατέληγε σε αδιέξοδο.
Εκείνος, λοιπόν, ο οποίος μας «βοήθησε» να απομυθοποιήσουμε την έννοια της αλλαγής, στη γλώσσα του CHANGE, όπως έλεγε - προεκλογικά πάντοτε - συνεχώς… δεν ήταν άλλος… ο συνήθης ύποπτος… ο πρόεδρος των Η. Π. Α. Μπάρακ Ομπάμα… Συνεπώς, το μόνο που υπέστη «αλλαγή» ήταν το χρώμα… Σκληρό… αλλά έτσι είναι…
Βέβαια, κι όσον αφορά τα «φωνητικά», τη «δεύτερη»-βοηθητική φωνή, κατά τη διάρκεια της συνόδου, στην καταγραφή του δεδομένου χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών έκανε ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.

Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης…
Ντροπή σε όλους μας λοιπόν…
Μα πιο πολύ σ’ εκείνους…

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ Τ.Α.Β. Ι.Π.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
nkoutras1@yahoo.gr Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails