Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

25/8/09

Η Ελλάδα θα ξαναγεννηθεί........

Η Ελλάδα θα ξαναγεννηθεί……

Δύο μόλις χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί το ίδιο έργο, την ίδια τραγωδία ξανά από την αρχή. Εκατοντάδες στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένες περιουσίες, ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον και η ίδια «σεμνή και ταπεινή» κυβέρνηση ανίκανη αν όχι να προβλέψει έστω να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα.

Τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις στελεχωμένες από πυροσβέστες, εθελοντές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και κινήθηκαν στα όρια της αυτοθυσίας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα αναποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας και μια έλλειψη συντονισμού, που μετέτρεψαν την Βορειοανατολική Αττική σε «κρανίου τόπο».

Οι υδροφόρες που εστάλησαν για βοήθεια από την Θεσσαλονίκη πλήρωναν διόδια και τα πυροσβεστικά οχήματα έμεναν άπραγα γιατί δεν είχαν νερό, την ίδια ώρα που οι αρμόδιοι έκαναν συσκέψεις, ώστε να «χαράξουν στρατηγική» της τελευταίας στιγμής σε ένα θέμα για το οποίο δεν έχουν επαρκείς γνώσεις.

Φυσικά, για άλλη μια φορά υπερίσχυσε ο «στρατηγός άνεμος», ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανικανότητα των αρμοδίων να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και φυσικά την άρτια ικανότητα τους στο να χάνουν τον έλεγχο και με ευκολία μετέτρεψε σε μεγάλη καταστροφή «μια μικρή φωτιά που μπορούσε να ελεγχθεί τάχιστα».

«Στρατηγοί άνεμοι» υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, όπως, πάντα θα υπάρχουν άγνωστοι εμπρηστές, χρηματοδοτούμενοι από μεγάλα συμφέροντα, οι οποίοι θα εξαφανίζουν τα δάση που στέκονται «εμπόδια» στα σχέδια και τις επιδιώξεις των κατασκευαστικών εταιρειών, προκειμένου για την εκμετάλλευση της περιοχής.

Αυτό, όμως, που θα πρέπει να πάψει να υπάρχει είναι η ανευθυνότητα των αρμοδίων στην λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες, οι οποίες αφήνουν πίσω τους τεράστιες καμένες εκτάσεις, αποτεφρωμένο ζωικό και φυτικό πλούτο και ανθρώπους είτε άστεγους και απελπισμένους είτε, στην χειρότερη περίπτωση, νεκρούς.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει με ποικίλους τρόπους την υποκρισία και την ανικανότητα της. Είναι η ίδια εκείνη κυβέρνηση που πριν από δύο χρόνια μοίρασε «γλειφιτζούρια» ύψους 3000 Ευρώ σε μια απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων και ψήφων. Είναι η ίδια κυβέρνηση που εξαγγέλλει καθημερινά ημίμετρα σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια του Ελληνικού λαού.

Ο Ελληνικός λαός, όμως, τις τελευταίες ημέρες «χόρτασε» στάχτη και δεν χρειάζεται άλλη. Η κυβέρνηση Καραμανλή, προ διετίας, έκανε κάτι πολύ σοφό και αυτό ήταν η προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό πρέπει να κάνει και τώρα.

Οφείλει, με την λιγοστή αξιοπρέπεια που της έχει απομείνει, να αφήσει τον Ελληνικό λαό να εκλέξει μια νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση ικανή να καλύψει αξιοκρατικά τις 3200 κενές οργανικές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα και να αντικαταστήσει τα άχρηστα πυροσβεστικά οχήματα και τα γερασμένα πυροσβεστικά αεροπλάνα με νέο ισχυρό και σύγχρονο εξοπλισμό.


Μια κυβέρνηση που να μην κάνει «οικονομία» στις επιχορηγήσεις του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών – Αναδασωτών, προκειμένου να για την συντήρηση των 428 οχημάτων τους. Μια κυβέρνηση ικανή να χαράξει στρατηγική για ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας που θα βάλει τέλος στις αντιδικίες μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δασικής Υπηρεσίας.

Η φωτιά αποκάλυψε «βίλες» μέσα στα δάση, όμως, αποκάλυψε και κάτι άλλο. Αποκάλυψε ότι σε μια κοινωνία όπου οι ανθρώπινες σχέσεις θυσιάζονται στον βωμό του «βολέματος» υπάρχει ακόμα αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Και όπου υπάρχει ανθρωπιά υπάρχει και η ελπίδα, η αισιοδοξία και η προοπτική ότι μέσα από τις στάχτες και τα αποκαΐδια …….. Η Ελλάδα θα ξαναγεννηθεί……….


Πόπη Μπόγδου
Παιδαγωγός
pinbogdou@yahoo.gr


Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails