Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

31/5/11

Κάπου στη μέση...


Καθημερινά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, τρομοκρατούμαστε ολοένα και περισσότερο. Συνεχώς πληροφορούμαστε για σενάρια χρεοκοπίας, αναδιάρθρωσης, εξόδου από την Ευρωζώνη, επιστροφής στη δραχμή, συναίνεσης πολιτικών κομμάτων και πάει λέγοντας…
Σενάριο 1ο:
Κατά τις πρώτες ημέρες του Μαΐου το γερμανικό περιοδικό Spiegel παρουσίαζε τον Γ. Παπανδρέου έτοιμο να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη στηριζόμενη σε αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης. Έπειτα και από αυτό αποτέλεσε λογική συνέπεια να ξεκινήσει να επικρατεί τρόμος στη χώρα μας. Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ελλάδα
Οι προαναφερόμενοι ισχυρισμοί του περιοδικού, προκάλεσαν αναταραχή σε Ευρώπη και Αμερική και λίγες ώρες μετά την ανάρτηση ξεκίνησε βροχή διαψεύσεων για το συγκεκριμένο σενάριο καταστροφής.
Σενάριο 2ο:
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Μαΐου, με δηλώσεις του ο Δρ. Σάββας Σαβούρη, διακεκριμένος οικονομολόγος και βασικός μέτοχος του επενδυτικού ταμείου Toscafund, ευρισκόμενος στην Αυστραλία εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την πτώχευση.
Ο ίδιος στήριξε την βεβαιότητά του αυτή στο γεγονός ότι μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας ή έστω αναδιάρθρωση του χρέους της "θα έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο για την ίδια την χώρα αλλά και για την οικονομία της ευρωζώνης"."Το κόστος", τόνισε, "θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τυχόν κέρδη και μια τέτοια λύση θα πρέπει να αποκλείεται".
Ο Δρ. Σαβούρη που περιγράφεται από τον αυστραλιανό τύπο "γκουρού-οικονομολόγος" εξέφρασε την άποψη ότι η πιθανότερη λύση του ελληνικού προβλήματος είναι "επιμήκυνση του χρέους με ευνοϊκότερα επιτόκια".
"Θα τεθούν κάποιοι νέοι όροι και θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα από την Ελλάδα" συμπλήρωσε για να διευκρινίσει ότι "αυτό δεν θα είναι αναδιάρθρωση του χρέους αλλά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου".
Σενάριο 3ο:
Δέκα ημέρες μετά, στις 25 Μαΐου, η Επίτροπος της χώρας μας στην Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη προχώρησε σε μια δήλωση που θα συζητηθεί. Επισήμανε τον άμεσο κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα μας στη δραχμή, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο σενάριο είναι πλέον στο τραπέζι. Παρά τις συνεχείς διαψεύσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, τα λόγια της κ. Δαμανάκη, δείχνουν ότι πράγματι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά.
"Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά", δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη.
"Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες".
Σενάριο 4ο:
Μία μέρα μετά, στις 26 Μαΐου, να πληρώσει η Ελλάδα για τα "αμαρτήματά" της ζητά ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ 'Εστέν. Παρά τους στενούς δεσμούς με τη χώρα μας τονίζει ότι πρέπει να βγούμε από το ευρώ.
Ακόμα και παραδοσιακοί φίλοι της χώρας μας, μας εγκαταλείπουν και ζητούν να αφεθούμε στη μοίρα μας και να οδηγηθούμε εκτός ευρώ.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος είχε πάντα στενούς δεσμούς με τη χώρα μας (τη νύχτα της 23ης Ιουλίου 1974 είχε διαθέσει το προεδρικό αεροσκάφος για την επιστροφή Καραμανλή στην Ελλάδα), προχώρησε σε πολύ σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα "Les Echos", τόνισε ότι όσες χώρες δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα δημοσιονομικά τους πρέπει να κηρύξουν πτώχευση.
Ο έμπειρος πολιτικός σημειώνει ότι τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους θα πρέπει να αναλαμβάνουν και το κόστος, κάτι που ισχύει για τις επιχειρήσεις και γενικότερα τις φιλελεύθερες αγορές των κρατών μελών της Ε.Ε..
Αν και θιασώτης της ευρωπαϊκής ενοποίησης ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, δεν «μασάει» τα λόγια του ως προς το ενδεχόμενο πτώχευσης μέλους της ευρωζώνης και τις συνέπειες που θα είχε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
"Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε όχι όμως και για την υπόλοιπη ευρωζώνη" είπε χαρακτηριστικά.
«Κερασάκι στην τούρτα» των όσων προανέφερα αποτέλεσαν τα όσα αποφασίσθηκαν στις 27 Μαΐου - αν συμφωνήσουμε ότι κάτι αποφασίσθηκε για το κοινό καλό της χώρας μας… - κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίου.
Τουλάχιστον, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν και, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία για ανάκαμψη της χώρας έστω και μόνος του…
Μετά και τις δηλώσεις των πολιτικών αντιληφθήκαμε ότι, και πάλι, πριν καν ξεκινήσει η σύσκεψη, όλοι προσήλθαν προκατειλημμένοι… Δηλ. ήρθαν αποφασισμένοι να… διαφωνήσουν!!! Κανείς για την Ελλάδα μας… Κανείς… Ο καθένας θα έλεγε τα δικά του…
Κι όπως αναφέρει η λαϊκή ρήση…
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…
Αλήθεια, βάσει και των σεναρίων, που είναι η μέση…;;;

ΚΟΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Υπ. διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου
nkoutras1@yahoo.gr Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails