Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

4/8/13

Θα αποχωρήσουμε χαμηλοφώνως...

Αν ήταν εύκολο να συλλέγονται καθημερινά οι απόψεις νέων ανθρώπων, άνεργων φυσικά…(ως είθισται στη χώρα μας!) για την κατάσταση της Ελλάδας, πραγματικά θα ήταν απορίας άξιον πως και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ… ακόμα δεν έχει έρθει… ή πως και το ΑΥΤΑΚΙ ΤΟΥΣ… δε λέει να ιδρώσει!!!
Είναι δυσάρεστο το γεγονός να βρίσκονται οι νέοι άνθρωποι, συγκαταλεγμένος κι ο γράφων, στην αρχή της πιο παραγωγικής ηλικίας της ζωής του και το μόνο που να έχουν ως δυνατότητα να είναι απλά και μόνο η μεμψιμοιρία και το ανάθεμα για την κατάντια της χώρας τους!
Κι όμως τα όσα πρόκειται να αναφέρω, συνοπτικά παρακάτω, ειπώθηκαν… κι αμφιβάλλω αν «πολυπαίχτηκαν» στα ΜΜΕ της χώρας μας ή έστω ακούστηκαν κάπου. Θα σταθώ σε δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ αλλά και στα όσα δήλωσε ο Αμερικανός οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung. 
«Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία… Οι διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους για την Ελλάδα, ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια προς αυτή, αν χρειαστεί, για να μειώσει το χρέος κάτω από 110 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2022 – με απλά λόγια αφήνει να εννοηθεί πως ορισμένες γενιές και κάποιες από τις επερχόμενες είναι καταδικασμένες - εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα». Ξεκάθαρα τα όσα ανέφερε η κ. Λαγκάρντ για την κατάσταση της χώρας μέχρι το 2022…!!! την ευχαριστούμε πολύ!!! Λογικό να βοηθήσουν τέτοιου είδους δηλώσεις σε κλασικά οικονομικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας μας (και πάλι) που μετά και το 2008 είμαστε «βορά» στις ορέξεις των τεχνοκρατών της Ευρώπης…
«Η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει!». Αυτό δηλώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ‘Sueddeutsche Zeitung’, και ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους. Υποστηρίζει δε ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.
«Αλλάξτε ρότα!», καλεί τους Ευρωπαίους και προτείνει τη δημιουργία κοινωνικού συμφώνου, το οποίο θα αμβλύνει την ένδεια. «Η Ευρώπη θα εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης. Είμαι βέβαιος γι΄ αυτό. Οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο. Πολλοί πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κι όμως, αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», τονίζει ο Galbraith και αναφέρεται στην «τρομερά υψηλή ανεργία των νέων» αλλά και στην εικόνα των ηλικιωμένων που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. «Εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν, το σύστημα υγείας καταρρέει. Βιώνουν μια κοινωνική κρίση, όπως την ξέρουμε μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κι αυτό συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης. Για μένα είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί πολύ. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της», προσθέτει.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ο οικονομολόγος τάσσεται κατά της πώλησης της ΔΕΠΑ. «Πρέπει γι΄ αυτό να σημάνει συναγερμός σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα μονοπώλιο αερίου αποτελεί μια μηχανή που κόβει χρήμα με σταθερά κέρδη και τζίρο. Παραιτείται λοιπόν κανείς από μια σταθερή πηγή εσόδων, για να εισπράξει σήμερα λίγα χρήματα; Πότε κάνει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση; Μόνον όταν και η ίδια δεν πιστεύει πλέον ότι θα επιζήσει για πολύ», υποστηρίζει και προβλέπει ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα πάψουν να πηγαίνουν καλά και οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. «Έτσι θα ξεκινήσει μια φυγή τραπεζικών κεφαλαίων», σημειώνει και εκτιμά ότι τότε θα επιλεγεί μια λύση πιθανόν στο πρότυπο αυτής που εφαρμόστηκε στην Κύπρο… «Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν περιουσίες και η οικονομία εντελώς ξαφνικά θα συρρικνωθεί δραστικά. Και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τελικά αυτό μπορεί να σημάνει και την αρχή του τέλους της ΟΝΕ. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει η πολιτική ένωση, όταν θα έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», αναφέρει.
Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα: 
1. Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. 
2. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. 
3. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία και 
4. Θα πρέπει η Ευρώπη να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα απευθείας στους αποδέκτες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, επειδή «μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαν συχνά σε λάθος κανάλια» και προσθέτει:
«Όχι άλλα χρήματα για κακές ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και διοικήσεις. Το πλεονέκτημα απευθείας καταβολής στον λαό είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνει.
Αναφέρεται δε στη δράση στην χώρα μας μιας γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχιών και κάνει λόγο για «πολύ παράξενα πράγματα».
Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχουν υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιείται. «Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;». Επιπροσθέτως να αναφερθεί πως αυτές τις ημέρες είναι προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο σχετικό με το περιβάλλον, τις αρχές δόμησης και τα αυθαίρετα… όταν οι «εταίροι» μας επιζητούν την επανέκδοση δημοσίων ομολόγων με ρήτρα γης… Τυχαίο… δε νομίζω!!!
Παράλληλα, και συνεχίζοντας την αναφορά μου στα λεγόμενα του οικονομολόγου Γκάλμπρεϊθ καταλήγει με αναφορά στην ΕΡΤ και αναφέρει:
«Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι».
Είναι  πάρα πολλά τα αρνητικά χαρακτηριστικά που διέπουν τη χώρα μας… Όπως επίσης και πολλά τα όσα έχουν αλλάξει στα πρόσωπα των νέων ανθρώπων στη χώρα μας!! Ας πάψουν λοιπόν ορισμένοι να αναρωτιούνται για τους λόγους που ακόμα εμείς οι νέοι βρισκόμαστε στην Ελλάδα… Ας μην αγχώνονται για το πότε και το εάν θα αφήσουμε τα πάτρια εδάφη!!! Είναι καθαρά δικό μας θέμα κι έχουμε δικαίωμα κι εμείς να ονειρευόμαστε και για μια καλύτερη ζωή μακριά από τη χώρα μας!!!
Θα αποχωρήσουμε χαμηλοφώνως και λίγοι θα είναι εκείνοι που θα το πάρουν γραμμή…!!!

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου

Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails