Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

28/6/09

Αβάπτιστον ετών 18..........

Η διγλωσσία και τα αντιφατικά μηνύματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, είχαν σαν αποτέλεσμα να διακυβεύονται ακόμα και σήμερα τα συμφέροντα της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού.

Οι κακοί χειρισμοί των αρμοδίων, επί σειρά ετών, έδωσαν το δικαίωμα σε ένα νεογέννητο κρατίδιο να αλλοιώσει την ιστορία μας, να οικειοποιηθεί τα Εθνικά μας Σύμβολα και να αναγνωριστεί διεθνώς με το όνομα Μακεδονία.

Το αυθεντικό Ελληνικό αίτημα, για ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα της φαντάζει πλέον ουτοπικό. Επίδοξοι «νονοί», τύπου Νίμιτς, κάνουν λόγο για διπλή ονομασία ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση, στοχεύει σε μια σύνθετη ονομασία, προκειμένου να «κλείσει» γρήγορα το θέμα.

Ουσιαστικά, η σύνθετη ονομασία, αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της Ελληνικής διπλωματίας, διότι είναι, πλέον, σαφές και κατανοητό ότι υπό οιανδήποτε μορφή περιέχεται η λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων, θα έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ο όρος αυτός μεμονωμένα.

Η Ελληνική πολιτική τάξη καλείται, πλέον, να αναλογισθεί ότι υποχρεούται, έναντι του λαού που θέλει να διοικεί, να προστατεύσει την ιστορία Μακεδονίας και να πράξει τα δέοντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ο όρος «Μακεδονία» να αποτελέσει «όχημα» για μελλοντικές εδαφικές και πολιτισμικές διεκδικήσεις.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει να πάψει να ασχολείται με εσωκομματικά προβλήματα. Οφείλει να αναθεωρήσει τις λανθασμένες επιλογές της και να κάνει δεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Απαιτείται, πλέον, εθνική ομοφωνία για μια «ηρωική» εξωτερική πολιτική, η οποία θα αποκλείει οποιαδήποτε διπλή ονομασία και θα στοχεύει στην εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

Η Ελλάδα είναι, σήμερα, η ισχυρότερη Ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Όμως, έχει σοβαρά εκκρεμή θέματα, όπως το Βορειοηπειρωτικό και το Κυπριακό, και η υποχώρηση σε ένα τεχνητό μόρφωμα, το οποίο μπορεί και να διαλυθεί, θα είναι ένα «θανάσιμο» λάθος.

Η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι. Το βέτο, που ασκήθηκε, ως προς την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι ένα ισχυρό διπλωματικό μέσο, το οποίο δεν πρέπει να υπονομεύεται με «κατ’ εξαίρεση» προσγειώσεις κρατικών Σκοπιανών αεροσκαφών, που φέρουν το όνομα Μακεδονία, στην Ελλάδα.

Το βέτο έδωσε στην Ελλάδα το πλεονέκτημα να δημιουργεί τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί. Είναι η «πένα» με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να γράφουμε μόνοι μας το σενάριο στο δικό μας έργο. Ένα έργο στο οποίο είμαστε, πλέον, πρωταγωνιστές και όχι «κομπάρσοι». Είναι το «όπλο» με το οποίο έχουμε τη δυνατότητα, αν και χάσαμε πολλές «μάχες», να κερδίσουμε τον «πόλεμο».

Οι πολιτικές διαμάχες δεν κατακτήθηκαν ποτέ με σθεναρές κυβερνητικές θέσεις.
Απαιτείται μια απόλυτα συντονισμένη στρατηγική, που θα στείλει το μήνυμα σε όλους τους «παίκτες» ότι σεβόμαστε την «καλή γειτονιά» αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας και τον πολιτισμό μας.

Απαιτείται ένα σχέδιο με Εθνικό στόχο και αποφασιστικότητα, που θα υποχρεώσει την Σλαβομακεδονική πλειοψηφία των Σκοπίων να προσγειωθεί και να συνειδητοποιήσει το κόστος που θα έχει η εμμονή στην αδιάλλακτη στάση της.

Διότι, θα είναι πράγματι πολύ υψηλό το κόστος, όταν το πολυεθνικό αυτό κρατίδιο θα αποτελεί μια «μαύρη» τρύπα στα Βαλκάνια και θα αρχίσει να «αποσυντίθεται» επειδή απλά και μόνο θα επιμένει να καταχωρείται στις σελίδες της ιστορίας ως κράτος ........αβάπτιστον ετών 18 .......


Πόπη Μπόγδου
Παιδαγωγός
pinbogdou@yahoo.gr













Share/Bookmark ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...
Related Posts with Thumbnails